Cart

You have nothing in your cart.

Subtotal

$0.00

Santa Barbara boutique now open! Free US ground shipping for orders over $350.

Field trip to the HCMC Museum of Fine Arts to see Đỗ Quang Em's 'Ngựa Giấy'

Editorials – February 2024

The Ho Chi Minh City Museum of Fine Arts is a favorite place to take refuge from the neverending hustle of Saigon. It’s a melding of Art Deco, French Colonial, and auspicious symbolism that is somehow minimal and to the point. Every time I visit, I notice a new-to-me detail that pours into my design thinking. - Elaine Trần

Bảo tàng Mỹ thuật Thành phố Hồ Chí Minh là nơi ẩn náu yêu thích khỏi sự hối hả không ngừng nghỉ của Sài Gòn. Đó là nơi kết hợp giữa Art Deco, Pháp thuộc và chủ nghĩa biểu tượng tốt lành, một cách tối giản và trực quan. Mỗi lần ghé thăm, tôi lại để ý thấy một chi tiết mới để rót vào ý tưởng thiết kế của mình.

 1. Wind Chime Raised Collar Cropped Top - Avocado
 2. Cachuabi Tomato Tapered Billow Pocket Pant - Light Grey

I especially love the old elevator. The gate for each landing opens up as if you were exiting a cloud. Wooden shutters wrap the long corridors, letting in peeks of daylight. Symbolic ceramic motifs adorn the exterior.

Tôi đặc biệt yêu thích chiếc thang máy cũ. Cánh cửa mỗi lần dừng lại, mở ra như thể cho ta bước ra khỏi một đám mây. Cửa chớp gỗ ôm lấy các hành lang dài, đón những tia nắng sáng nhất của ban ngày. Các biểu tượng họa tiết bằng gốm tô điểm cho ngoại thất.

 1. Cachuabi Tomato Tapered Billow Pocket Pant - Light Cream / Condensed Milk
 1. Dill High Collar Dress - Dark Grey
 2. Lucky Bánh Silk Organza Mini Bag in Pink Rose Silk Organza

97A Phó Đức Chính, constructed between 1929 and 1934, is a villa situated in the Nguyễn Thái Bình ward of District 1. It functioned as the Saigon headquarters of the Sociéte Immobilière Hui Bon Hoa, a real estate development owned by one of the four wealthiest businessmen at the time. The building and grounds were also the Hui family’s place of residence.

97A Phó Đức Chính, được xây từ những năm 1929 đến 1934, là một biệt thự nằm trong phường Nguyễn Thái Bình, Quận 1. Nó hoạt động như trụ sở chính ở Sài Gòn của Sociéte Immobileière Hui Bon Hoa, một công ty phát triển bất động sản thuộc sở hữu của một trong bốn doanh nhân giàu có nhất lúc bấy giờ. Tòa nhà và khuôn viên cũng là nơi ở của gia đình nhà họ Huỳnh.

 1. Four Leaf Panel Sleeveless Top / Size M,L - Light Cream

‘Ngựa Giấy’ by Đỗ Quang Em (1990). The first time my eyes had seen a reflection of my existence in a still life painting. A Vietnamese paper horse - the zodiac animal of 1990 - my birth year. Each time I see it, I feel seen in return. It’s one of my favorite paintings to visit in Saigon.

‘Ngựa Giấy’ của Đỗ Quang Em (1990). Lần đầu tiên mắt tôi được nhìn thấy hình ảnh phản chiếu sự tồn tại của bản thân trong một bức tranh tĩnh vật. Ngựa giấy Việt Nam - con giáp của năm 1990 - năm tôi sinh. Mỗi lần nhìn nó, tôi có cảm tưởng nó nhìn lại. Đó là một trong những bức tranh yêu thích của tôi khi đến thăm Sài Gòn.

Đỗ Quang Em painted portraits, centered around his wife and daughter. The way the artist illuminates his subjects into life. The frames pull me in and take me back to Tết Trung Thu at 7 or 8. That was the first year we had gotten flashy red cellophane lanterns instead of the boring painted paper organs. I had a fish and was in heaven. Couldn’t wait to get to the fairgrounds for the festival and insisted on lighting my lantern beforehand at home. So Dad lit the candle. I was ecstatic. Lost my attention. Tilted the lantern. Cellophane burns fast.

Đỗ Quang Em vẽ chân dung, xoay quanh vợ và con gái. Cách người nghệ sĩ rọi sáng chủ thể vào sự tồn tại. Cách người nghệ sĩ thổi hồn vào chủ thể. Những chiếc khung tranh kéo tôi vào và đưa tôi về Tết Trung Thu hồi 7, 8 tuổi. Đó là năm đầu tiên tôi có được những chiếc đèn lồng làm bằng giấy bóng kính màu đỏ lòe loẹt thay cho những chiếc đèn lồng giấy xếp nhàm chán. Tôi được một con cá và sướng như lên thiên đường. Nóng lòng muốn đến khu hội chợ để dự lễ hội và nhất quyết muốn thắp đèn trước ở nhà. Thế là bố thắp đèn. Tôi rất vui sướng, phấn khởi. Mất chú ý. Nghiêng chiếc đèn lồng. Giấy bóng kính chớp cháy.

 1. Glass Overlap Side Slit Organza Silk Dress - Purple Lavender
 2. Culantro Six-Panel Maxi Tent Dress - Green Lá Găng Leaf Print
 1. Glass Overlap Side Slit Organza Silk Dress - Purple Lavender
 1. Culantro Six-Panel Maxi Tent Dress - Green Lá Găng Leaf Print
 2. Glass Overlap Side Slit Organza Silk Dress - Purple Lavender

Credits

Featuring

Elaine Trần, Managing Director, Que

Photographer

Chương

Wardrobe

KAAREM

Featured Styles